Öppettider

Mån Semester 28-31 Besök kan bokas på Hemsidan
Tis-tors
Lör

Boka på info,adress ring 031-3834860, 070-5776616

Vad letar du efter?

Hem | Våra produkter | Orangeri

Orangeri

KONTAKTA OSS ELLER BESÖK VÅRT SHOWROOM I MÖLNDAL FÖR INSPIRATION OCH RÅDGIVNING 

Vi bygger uterum av hög kvalitet och oavsett vilket syfte du har med att bygga orangeri, ser vi på Byggkompaniet till att ta fram plats där både du och dina växter kan fortsätta att njuta efter att sommaren tagit slut. Du som bor nära Göteborg är varmt välkommen till vårt showroom för att få idéer och inspiration kring hur just du kan få ett orangeri som passar dig.

Välkommen till Byggkompaniet Uterum AB, din expert på uterum

 

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Förläng säsongen med ett orangeri från Byggkompaniet

Ett orangeri är en plats för såväl avkoppling som för odling av växter och frukter. Det skapar en skön och härlig atmosfär i trädgården och ger din familj möjligheten till ett extra uterum eller ett växthus där ni kan odla växter året runt och umgås även de mer ruggiga dagarna på året.

Orangeriet ger er en möjlighet att skapa en plats där familj eller vänner kan fika eller äta middagar och umgås långt in på kvällarna, både på sommaren och vintern, omgivna av växter som skapar ett levande rum av glas som förlänger säsongen.

Orangeri i Göteborg från Four Seasons
Byggkompaniet bygger orangerier i Four Seasons.

Möjligheterna med ett orangeri är oändliga

Varför inte plantera och låta frukt frodas medan du läser en bok under ett citrusträd? Varför inte sätta in en kamin eller en öppen spis i ditt orangeri för att höja mysfaktorn ytterligare. Oavsett vilka krav och önskemål du har med ditt nya uterum, ser vi till att tillsammans ta fram ett orangeri som motsvarar dina och din familjs förväntningar.

Möjligheterna med att ha ett orangeri är oändliga och vi på Byggkompaniet i Göteborg finns här för dig som vill ha inspiration eller någon att rådfråga kring bygget av ditt orangeri. För ytterligare inspiration är du varmt välkommen till vårt showroom där vi visar upp allt från orangerier och växthus, till uterum och attefallshus.

Orangeriets historia

Orangeriet går tillbaka ända till 1500-talet, då överklassen på sina slott ville samla och omge sig av citrusväxter i trädgårdar och parker. Eftersom klimatet i Europa inte var anpassat för känsliga växter under de kallare och bistrare perioderna.

För att dessa växter och frukter skulle kunna övervintra byggde man därför speciella växthus kunde hålla växterna uppvärmda under vintern. Detta projekt skulle senare komma att kallas för just orangeri. Citrusväxter som apelsin och citroner kunde på detta sätt odlas i krukor för att när klimatet blev kallare, kunna flyttas in i detta nya växthus. På detta sätt kunde man då förlänga säsongen och kunna njuta av sina vackra växter oavsett tid på året.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Vilket material används för ett orangeri?

Materialet du väljer att använda dig av varierar mycket beroende på hur du ska använda ditt orangeri. Även om det finns mängder av modeller att välja mellan, byggs orangerier oftast i metall och trä, även om det är vanligare att bygga i metall när det kommer till växthus och liknande uterum.

Vilket syfte har du med ditt orangeri?

Är syftet främst för odling kan grus och tegel vara att rekommendera med tanke på bevattningen som krävs, samt för att orangeriet ska kunna hantera vikten av tunga krukor och annat som oftast finns i orangerier och växthus. Är syftet istället att skapa er ett mysigt uterum, är vackert trä eller stenplattor en god idé att använda sig av för golvet.

Om syftet är att kunna använda orangeriet på vintern är isolering för tak, golv och fönster en betydande del, då växterna behöver skyddas bättre mot vädret utanför.

Orangeri och växthus i Göteborg
Stilrena orangerier från Byggkompaniet i Göteborg

Orangeri – en blandning av växthus & uterum

Likheterna mellan Orangerier och växthus är många. Dess stora fönster och andra partier av glas gör skillnaden minimal. Men faktum är att orangeriet skiljer sig från både uterum och växthus. Den stora skillnaden är att ett orangeri oftast är mycket större, är bättre isolerat samt är uppvärmt för att kunna övervintra träd och växter.

Den främsta uppgiften hos växthuset är att kunna odla växter och grönsaker, medan ett uterum mer fungerar som ett extra rum till huset. Orangerierna fungerar egentligen som båda dessa, en byggnad där du både kan njuta av ett extra rum i din trädgård, samt odla och omge dig av vackra växter och frukter året runt.

Behöver man bygglov för att bygga ett orangeri?

Ett kort svar på frågan är nej, du behöver inte ansöka om bygglov för att bygga ett orangeri. Men som med mycket annat finns det undantag. Sedan 2014 gäller nya regler på vad du får bygga och inte, så kallade friggebodsregler. Dessa regler ger dig lov att uppföra en eller flera fristående byggnader på en totalyta upp till 15 kvm på din tomt/trädgård. Detta ger dig då möjligheten att komplettera ditt hus med ett orangeri, växthus eller uterum i trädgården.

Det är dock alltid bra att höra med kommunen vad som gäller för just ditt område för att säkerställa att du har lov att bygga ett uterum i din trädgård. Byggkompaniet i Göteborg har byggt uterum länge, och har flera års erfarenhet av att bygga både orangerier och växthus.

Du är mer än välkommen att kontakta oss för att få kostnadsfri rådgivning, eller besöka vårt showroom i Mölndal, endast ett stenkast från Göteborg, för inspiration kring ditt nya projekt.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert
Växthus och uterum i Göteborg
Orangeri och växthus från Byggkompaniet i Göteborg.

Orangeri från Byggkompaniet i Göteborg

Med ett orangeri från Byggkompaniet kan du tillgodose ditt eget, dina växter och plantors behov. Komplettera ditt nya växthus med värme för att få en härlig och jämn temperatur året runt. Oavsett vilken typ av växthus du behöver hjälp med, kan du lita på att Byggkompaniet i Göteborg hjälper till med val av fönster, tak, glas, storlek och allt annat för att du ska få ett orangeri med ett varmt och behagligt klimat.

Vill du ha ett orangeri som ingen annan har hjälper vi dig att platsbygga detta helt utefter dina önskemål. Eftersom vi dessutom erbjuder totalentreprenad för alla våra byggen, behöver du inte heller oroa dig för långa väntetider eller förseningar vad gäller leverantörer eller tillverkare. Vi använder oss av vår egen personal som alla har lång erfarenhet av allt från hus till orangerier, och vet alla hur vi bör bemöta våra kunder för att inge trygghet och för att resultatet ska motsvara förväntningarna.

Vi anpassar och bygger våra orangerier med egna certifierade montörer för att ge er en optimal prestanda till bästa möjliga pris. Hos oss kan du välja mellan flera modeller beroende på behov. Vi är med och bistår dig med allt från inspiration och ritning till färdigt bygge, och samordnar våra leveranser för att skapa den oas du alltid drömt om.